Μυστήριο» καλύπτει την υπόθεση που αφορά ένα τζιπ που εντοπίστηκε στην Πάτρα με… μισό τόνο ασήμι λίγο πριν την έξοδό του για Γερμανία! Στην υπόθεση αυτή εμπλέκεται και τελωνειακός, ο οποίος, όμως, δηλώνει… άναυδος από την ανάμειξή του στην περίεργη αυτή ιστορία.
Σίγουρα για την υπόθεση υπάρχει φορολογικό ζήτημα, αφού όπως αποδείχθηκε στην έρευνα του ΣΔΟΕ εκτός από τα...
490 κιλά σε πλάκες ασημιού που βρέθηκαν σε τζιπ στο λιμάνι της Πάτρας, οι «αδιάφθοροι» εντόπισαν και αποθήκη πολυτίμων μετάλλων που είχε στείλει χρυσό και ασήμι αξίας 4,2 εκατ. ευρώ στη Γερμανία από εταιρεία με έδρα την πλατεία Συντάγματος, χωρίς να κοπούν παραστατικά, φορολογικά στοιχεία!
Το «ντου» στο λιμάνι, έγινε στις 11 Οκτωβρίου, όταν το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος εξέτασε τελωνειακό υπάλληλο σε ανωμοτί κατάθεση σχετικά με τη μεταφορά 490 κιλών ασημιού σε πλάκες που βρέθηκαν μέσα σε ένα τζιπ καθ’ οδόν προς τη Γερμανία. Για τον υπάλληλο γράφτηκε πως κατέθεσε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία ήταν γνωστή στο τελωνείο της Πάτρας, όχι μόνο στον ίδιο αλλά και σε συναδέλφους του, αυτό όμως είναι κάτι που ο ίδιος διαψεύδει κατηγορηματικά.
Από την άλλη πλευρά, συνάδελφοί του έχουν πέσει από τα σύννεφα για την εξέλιξη της περίεργης αυτής ιστορίας και την εμπλοκή του τελωνειακού, αφού όπως υποστηρίζουν ο Πατρινός υπάλληλος ζήτησε τις οδηγίες και τις εφάρμοσε και «τελωνειακά» το τζιπ έκανε μία νόμιμη μεταφορά από μία ελληνική εταιρεία σε μία γερμανική. «Δεν αφορούσε εξαγωγή σε τρίτη χώρα, δεν είχε κανένα τελωνειακό ενδιαφέρον», δηλώνουν. Εξάλλου, άνδρες του ΣΔΟΕ έχουν ισχυριστεί πως «δεν είναι ακόμα καθαρά τα κίνητρα του τελωνειακού υπαλλήλου».
Τεράστια η φοροδιαφυγή
Άνδρες του Σώματος έκαναν την επομένη μέρα έφοδο στα γραφεία της εταιρείας στην οποία ανήκε το τζιπ, καταμέτρησαν το υπόλοιπο της αποθήκης της εταιρείας και για το διάστημα από την 1η ως την 12η Οκτωβρίου 2011 και βρέθηκε μηδενικό παρά το ότι, όπως βρέθηκε από άλλα στοιχεία, είχαν πωληθεί 155 κιλά σε ράβδους χρυσού, 7,5 κιλά σε σκραπ χρυσού και 490 κιλά σε πλάκες ασημιού. Η τιμή του χρυσού (σε πλάκες) προσεγγίζει τα 4,025 εκατομμύρια ευρώ, σε χρυσό-σκραπ τις 91.000 και σε πλάκες ασημιού τις 100.000 ευρώ. Η αξία τής συνολικά διακινούμενης ποσότητας ευγενών μετάλλων μόνο για το συγκεκριμένο δεκαήμερο προσέγγισε τα 4,2 εκατομμύρια ευρώ. Η εταιρεία ευγενών μετάλλων δεν ζήτησε και δεν πήρε φορολογικό στοιχείο για κάποια από τις συναλλαγές της.
Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών υπολογίζουν τη φοροδιαφυγή στον συγκεκριμένο τομέα από την αρχή της κρίσης σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ μόνο στο νομό Αττικής.
fimotro.blogspot.com